събота, 31 октомври 2015 г.

Рецепти за бебешки храни и пюрета

Тъй като вече не готвя чак толкова бебешки храни и съответно не добавям рецепти в страницата Рецепти, реших да преместя цялото съдържание в публикация и да премахна страницата, защото тя вече няма да се актуализира. Тук е всичко, което съм добавяла по времето, когато готвех пюренца, тук са и първите "по-човешки" храни, които близнаците опитаха. Както някои от вас знаят, те не са изяли нито едно купено пюренце и нито една инстантна каша. И до момента, вече година и половина след захранването, не са яли дори от детска кухня. Е, сега с тръгването на ясла това рязко ще се промени, но готвенето за тях беше една от най-големите ми разтухи по време на иначе тежкото майчинство!



6м - 12м

Пюре от червена чушка (паприка)
Червените чушки почиствам от семето, нарязвам на ленти и пека на плоча. След това беля и пасирам. Получава се яркочервено много ароматно и вкусно пюре.








Пюре от броколи
Броколите измивам добре под студена течаща вода и откъсвам само цвета (с минимално пънчета) и задушавам на пара за около 15 минути. След това пасирам. Получава се гъсто светлозелено пюре с дребни тъмнозелени зрънца.







Пюре от моркови
Морковите обелвам и нарязвам на кръгчета, след което задушавам на пара около 40 мин. След пасиране се получава гъсто оранжево пюре.








Пюре от тиквички
Тиквичките обелвам и нарязвам на кубчета и задушавам на пара за 15 мин. Пасирам и се получава светлозелено рядко пюре.










Пюре от тиква
Тиквата обелвам и нарязвам на кубчета. задушавам на пара за 20 мин. След пасиране се получава средно на гъстота оранжево пюре.









Пюре от спанак
Спанакът кисна в студена вода няколко часа, след което задушавам листата на пара. Получава се средно гъсто тъмнозелено пюре.









Каша от елда
За да премахна горчивината я измивам под студена течаща вода, след което я подсушавам добре и пека няколко минути на фурна. След като замирише добре, без да я прегрявам я вадя и оставям да  изстине напълно. Прибирам я в буркан. Кашата от елда приготвям по следния начин: Част от запечената елда варя във вода 1:2.5 по следната схема - 7 минути на силен огън, 5 минути на среден огън, 3 минути на слаб огън. След това я свалям от котлона и увивам с хавлиени кърпи, където се задушава още 15 мин. През цялото време не вдигам капака на тенджерката нито веднъж. Получават се страхотно сварени зърна без никаква горчивина. След това пасирам.

Пюре от карфиол
Карфиола накъсвам на малки стръкчета и варя на пара 20 мин, след това пасирам. Получава се гъсто бяло пюре.










Пюре от пъщърнак
Пъщърнака нарязвам на кубчета и варя на пара около 40 минути. Получава се много гъсто бяло пюре, подобно на пюрето от карфиол.









печена сьомга
Дойде ред за първи път да приготвя риба на децата. За целта изпекох до пълна готовност хубаво парче сьомга, като само леко го полях със зехтин. Изпечената риба намачках с пръсти, за да проверя за кости. Поднесох я с пюре от броколи, тиквички и ряпа Дайкон.








пюре от ряпа Дайкон


Ряпата Дайкон почиствам и сварявам на пара за около 40 минути, след което пасирам.











пюре от жълта чушка













12+ месеца

пълнени чушки
Пълнени чушки с домашна телешка кайма, малко домат и ориз. Печени във фурна, без подправки.










мусака
Мусака без подправки и пържене. Картофи, телешка домашна кайма и настърган домат. Заливка от яйце, кисело мляко и брашно.










крем супа от червена леща
Крем супа от червена (турска) леща с морков, картоф, много чесън и масло, идеална за грипния сезон!










сандвичи с масло, яйца и козе сирене
Традиционните сандвичи с яйца и сирене.












калпазанска баница
Калпазанска баница: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 яйца, сирене и брашно, малко мазнина. Съставките се разбъркват до получаването на гъста каша, която се пече в тавичка на 200 градуса с вентилатор в предварително загряна фурна

Няма коментари :

Публикуване на коментар