вторник, 27 октомври 2015 г.

Рецепта за вълшебен гювеч с дивеч

Есента и зимата са любимият ми кулинарен период. Времето е много подходящо за най-различните сачове и гювечи, които обожавам да приготвям. Освен това започна ловният сезон и ето, че не след дълго се сдобих с така мечтаното месо от глиган, което с нетърпение чакам всяка година по това време.
Тази година месото, което ни даде ловната дружинка е наистина чудесно - от млад женски глиган. Преди да се консумира, месото се тества от ветеринар, след което се кисне 24 часа в някаква специална марината, нямам идея каква. Ето и рецептата, по която приготвих гювеча.

Необходими продукти:

Месо от глиган или друг дивеч (рецептата е подходяща и за домашни животни, най-вече заек);
500гр гъби;
2-3 моркова;
2-3 картофа;
2 глави кромид лук;
2-3 скилидки чесън;
50 гр масло;
1 чаша бяло вино;
сол и черен пипер на вкус;
дафинов лист;

Гъбите задуших в малко мазнинка, за да си пуснат водичката и да си намалят обема. Морковите нарязах на кръгчета, месото, картофите и лука на едро. Всички продукти ообърках в гювеча, добавих подправките и виното и захлупих с капака. Пекох 3 часа на 180 градуса (като първо внимателно и бавно темперирах гювеча, за да не се спука). След това махнах капака и запекох за още 30-40 минути.

Трябва да призная, че това е една от най-уникалните рецепти в гювеч, която съм приготвяла. Месото стана изключително крехко, без никакъв дъх, а зеленчуците се топяха в устата. Съвем скоро ще я изпробвам и за свинско и заешко!
Вижте още от любимите ми зимни рецепти тук!


Няма коментари :

Публикуване на коментар