четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Разсаждане на ананас

Вчера най-накрая откъснах първото си ананасче собствено производство, което, въпреки, че беше много малко, се оказа не само ядливо, но и много сочно и вкусно! Това беше едно от растенията, които отглеждах с особено нежелание, защото се развива много бавно, не изисква почти никакви грижи и общо взето просто си стои като замръзнало. Милото цветенце обаче реши да ми се отблагодари с чудесен плод и успя да ме амбицира да го размножа и да му се радвам занапред. Ето и как разсадих ананаса:
Първо откъснах плода от основната розетка и...го изядохме. От целия ананас получих три резена, от всеки резен успях да почистя по една хапка.





















След като плода се отдели, основната розетка загива. Ето и как изглежда тя:





















Освен основното растение се виждат и четири издънки. Именно това е и първият начин да се размножи ананас - чрез изваждане и разсаждане на издънките. Когато извадих всичко от саксията установих, че коренището е толкова гъсто и натъпкано, че тотално съм измъчила ананаса, предполагам на това се дължи и мъничкият плод.
Корените бяха толкова сбити и вплетени един в друг, че се наложи да ги разрежа с нож. Много внимателно отделих всички издънки заедно с достатъчно корени, така, че да могат да се захванат лесно. Основната розетка изхвърлих.
Новополучените 3 отделни растения (четвъртото ще отпътува за подарък) засадих в почва за орхидеи (смес от борови кори и кокос). Силно пропускливата почва е най-подходяща за ананаса, а не се сетих за по-пропускливо нещо от субстрата за орхидеи.
Освен на издънките реших да дам шанс и на листната част на плодчето, което си хапнахме, тъй като беше много свежо и младозелено. Това е и вторият начин да се захване ананас. За сега изрязаната горна част ще стои във вода докато пусне корени. След това ще я засадя в същия субстрат. Коренчета се виждаха още когато изрязах короната, а до две седмици трябва да има достатъчно голям корен за засаждане.
Нямам идея дали избрах подходящия момент да направя тази процедура, но не знам какво щеше да се случи с издънките, когато майката умре и не ми се рискуваше. Сега всички бебета си имат собствени саксийки и напролет ще чакам някакво развитие!


Няма коментари :

Публикуване на коментар