понеделник, 28 септември 2015 г.

Мързелива домашна лютеница

Днес ще ви покажа една рецепта за бърза и много лесна домашна лютеница, която да си приготвите в градски условия. Вчера попаднах на рецептата и побързах да се снабдя с всичко необходимо, за да я изпробвам и резултатът наистина е впечатляващ. Лично аз не съм яла по-вкусна лютеница никога, а сега вече и децата ще могат да си похапват през зимата! Ето и рецептата:
3 кг червени чушки, 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600гр моркови, 2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио.
Морковите, доматите, чушките, патладжана и лука почистих и нарязах на едри кубчета. Обеления патладжан и доматите посолих и оставих да се поизцедят. След това в голяма купа смесих всички зеленчуци с подправките (без чесъна). Разпределих в две големи тави, които сложих във фурната на две нива и покрих с фолио за печене. Пуснах фурната на максимални градуси (250) и вентилатор. На всеки 30-40 мин разбърквах. След 2ч.30мин. зеленчуците бяха останали почти на мазнина, добавих нарязания на филийки чесън, махнах фолиото и изключих фурната. От остатъчната топлина всичко се запече идеално, а из къщи се разнесе най-вълшебният аромат!



















След това извадих зеленчуците от тавите и ги пасирах в кухненския робот до гладка смес без люспи. Получи се идеалната лютеница! Напълних в бурканчета и стерилизирах за 10 минути. Воала, имах 10 лютеничени бурканчета с вълшебната смес, а кухнята беше все така чиста!





















Ето тук можете да видите оригиналната рецепта, от която аз гледах. Обяснено е доста по-подробно. Аз лично ще направя още една порция по тази рецепта, защото вкусът е наистина уникален, а изобщо не е трудоемко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар