вторник, 28 юли 2015 г.

Пиле със зеленчуци на сач

Днес ще ви покажа любимата ми (и единствена, която знам) рецепта за готвене на сач. За приготвяне на ястието са необходими:обезкостен пилешки бут, пакетче микс ядки и стафиди, няколко морковчета, зелена чушка, жълта чушка, червена чушка, пресен лук, един домат, малко коренче джинджифил, сол, черен пипер, бяло вино и около час и половина време.























Ето и начинът на приготвяне: Моят сач е от печена глина и е готов за употреба, няма нужда от предварително изпичане. Стените и дъното му се намазват хубаво с олио и се слага на студения котлон, който се загрява бавно и постепенно, за да не се спука глината. След като се загрее олиото, в него се запържва зеления лук, след това се добавя настъргания домат, а след това и всички останали продукти - нарязаното на хапки пилешко месо, предварително накиснатите във вода ядки и стафиди, нарязаните на дребно зеленчуци и настъргания корен джинджифил. Добавят се сол и черен пипер на вкус и се долива бяло вино, в което всичко да къкри. Сачът се готви на бавен огън и обикновено е готов след 40-50 минути. Ако имате гости можете да свалите сача 10 минути преди да е напълно готов и да го сложите на желязната поставка, за да се доготви на масата пред тях.





















След употреба сачът не се мие, а само се изстъргва и се забърсва с кърпа. По този начин глината попива вкусовете от всяко готвене. Поради тази причина е хубаво риба да се готви в отделен сач. Разбира се дали ще се мие е въпрос на личен избор и ако сачът е от печена глина няма проблем да бъде измит. Сач от непечена глина НЕ трябва да се мокри.

Няма коментари :

Публикуване на коментар