четвъртък, 9 април 2015 г.

Моята Великденска трапеза

Всяка година боядисвам яйца, но този Великден за първи път реших да направя и домашни козунаци, за да могат и децата да си хапнат. Още в началото на седмицата започнах да чета куп рецепти и да избирам най-подходящата за мен като начинаеща. В крайна сметка се спрях на една рецепта на позната и я съчетах със спомените си от детството, когато помагах на прабаба да изпече козунаците.

За тестото ми бяха необходими:
6 яйца + един жълтък за намазване
300гр захар
100гр масло и 50 гр олио
кората на един лимон
250 мл прясно мляко
2 пакетчета суха мая
брашно колкото поеме
щипка сол

Тестото замесих по следния начин: в леко затопленото мляко разтворих маята, щипка сол, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. В отделна купа разбърках захарта и яйцата, докато добре се разтворят всички кристали, добавих настъргана кората на лимона. След това смесих всичко и започнах да добавям брашно, докато се замеси тестото. След като замесих добре тестото започнах да го мажа с разтопеното масло и олио и да продължавам да го меся с ръце, докато поеме всичката мазнина. Оставих да втаса за час и половина, оформих го по желания начин и отново го оставих да втаса за час. Намазах със жълтък, поръсих със захар и изпекох за 25 мин на 180 градуса.








































Резултатът е три огромни страхотни козуначени плитки, късащи се на конци.
Докато тестото втасваше се захванах да боядисам и яйчица. Тъй като всяка година голяма част от яйцата ми се чупят при варене, тази година реших да потърся някакъв начин това да не се случва. И намерих.
За да не се начупят яйцата докато ги варя направих следното. Наредих в голяма тенджера 14 яйца (толкова се събраха на дъното на един ред) и ги залях със 7 чаени чаши студена вода. След като водата завря веднага дръпнах тенджерата от котлона, сложих капак и отгоре метнах хавлиена кърпа. Засякох 17 минути. Когато времето изтече прехвърлих яйцата едно по едно в купа с лед и студена вода. Оставих две минути и извадих да съхнат. След това боядисах, като, разбира се, първото беше червено.


















След като боядисах новите яйца, дойде време да проверя и какво се е случило с миналогодишните, които бях оставила пред иконата.
С това моите приготовления за Великден 2015 приключиха! Весели Празници!

Няма коментари :

Публикуване на коментар