понеделник, 1 февруари 2016 г.

Лимецови меденки + БОНУС

Колкото и да ми се искаше да отложа този момент, вече е неизбежен и близнаците започнаха да искат да си похапват и нещо сладичко. Това ме накара да започна да търся рецепти за сладкиши, които да са подходящи за 2 годишни и да са поне малко здравословни, ако това изобщо е възможно. Ето и любимата на цялото семейство:
Необходими продукти:

300 гр. пълнозърнесто брашно от Лимец
110 гр. смлени овесени ядки
150 гр. смлени орехи
1 яйце
200 гр. захар (аз слагам 50мл сироп от Агаве)
100 мл олио (аз слагам сусамово олио)
50 гр. мед (разтопен)
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1 суп.л. кисело мляко
1 ванилия
канела

Първо се разбиват яйцето и захарта (или какъвто подсладител сте избрали). Добавят се олиото, медът, канелата, ванилията и разтворената в кисело мляко сода. Отделно се смесват брашното от лимец, овесените ядки, орехите и бакпулверът. Мокрите и сухите съставки се смесват заедно до получаването на плътно тесто. С ръце се оформят кръгли бисквитки, като в средата може да се сложи орехова ядка.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса (препоръчвам само горен реотан, иначе може да загорят отдолу) за 15 минути. 

Получават се много вкусни и крехки (и не кошмарно вредни) сладички, с които можете да почерпите малките палавници, ако са захранени с мед и орехи.
Ако пък орехите или лимецът не са ви любими, ето една бърза рецепта за обикновени меденки, която приготвям у дома и също е любима на децата.

Меденки с шипков мармалад
Необходими продукти

2 яйца
1 ч.чаша захар (аз слагам половин ч.ч. сироп от агаве)
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио (аз слагам сусамово олио)
2 ч.лъжички канела
1 ч.лъжичка сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л оцет
3 ч.чаши брашно (може и малко повече)

Всички продукти се смесват, като предварително пресяваме брашното със содата, бакпулвера и канелата. Омесва се средно меко тесто, като може да се наложи да се добави още малко брашно, за да може да се работи с тестото.
Отново с помощта на доста брашно разточвам малки тънки листове, от които изрязвам с чашка еднакви кръгчета.
Меденките се нареждат на по-голямо разстояние, защото се уголемяват доста. Пекат се в силно загрята фурна не повече от 7-8 минути, като не трябва да покафеняват, иначе ще останат твърди.
Още топли ги слепвам с шипковия мармалад и затварям в кутия, за да изстинат и омекнат. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават!



1 коментар :

  1. Рецептата за лимецови меденки с орехи е невероятна, благодаря! Става и за възрастни, нищо по-вкусно не бях пробвала. Толкова са нежни и пухкави... Реших да импровизирам и добавих още съставки, в тестото сложих натрошени орехи, златни стафиди и малки парченца сушени смокини, с по една голяма черна стафида отгоре върху всяко изделие. Абонирам се за тази рецепта, вкусно и здравословно!

    ОтговорИзтриване