събота, 8 ноември 2014 г.

Тайната на моите зелеви сармички

За близките ми не е тайна, че освен мусака, чиито тайни ви споделих тук, другото ястие, което приготвям наистина великолепно е зелеви сармички. Със захладняването на времето започнах отново да намирам любимите си кисели зелеви листа и днес нямах търпение да спретна първите сармички за сезона. Ето и тайните, които ми помогнаха да ги направя толкова вкуси!

Тайна номер 1: Направих си каймата сама!
Вместо да използвам соевите смеси в пакетче, наречени кайма, нарязах няколко парчета свински врат без кост и го смлях в кухненския робот.
Тайна номер 2:Изпържих плънката до пълна готовност!
Вместо да разчитам само на варенето на сармите, предварително изпържих до пълна готовност смляното месо и ориза (3:1) и овкусих със сол, черен и червен пипер и лъжица лютеница. Готовата плънка оставих да изстине. Изрязах твърдите части на всяко зелево листо и завих сармите.




Тайна номер 3: Варя сармите в гювеч!
След като свих всички сармички ги наредих в предварително полятия с мазнина гювеч. Част от плънката, която ми остана поръсих отгоре. След това затиснах с тежка чиния и налях вода, докато покрие чинията. Сложих гювеча в студена фурна и в рамките на половин час бавно увеличавах градусите, като започнах от 60, за да не спукам съда. След 2ч.30мин. сармите бяха напълно готови!



















Получиха се абсолютно превъзходни сармички, със страхотен вкус на истинско месо и зеле! Поднесени с червено вино и топъл домашен хляб надминават и най-изисканото гурме меню! Гарантирам уникален вкус на любителите на зимните гозби - аз съм от тях!

Няма коментари :

Публикуване на коментар