Мусаката определено е най-емблематичното за мен ястие. Обожавам да я готвя и винаги съм получавала най-висока оценка за резултата от семейството и приятелите. Днес реших да споделя с вас начина, по който я приготвям, както и няколкото хитринки, чрез които я правя толкова вкусна. Да започваме!
Нарязах на кубчета около половин килограм картофи. Две пакетчета кайма смесих с малко гореща вода, докато се получи по-рядка, хомогенна смес. Това е първата тайна. По този начин при пържене каймата се разпада на дребно, а не остава на големи парчета. След това включих най-големия котлон (преди нямах толкова голям котлон и включвах два съседни) и сложих на него тавата, в която ще приготвя мусаката. В няколко лъжици олио запържих ситно нарязан лук и прибавих картофените кубчета. Пържих поне 15 минути на силен огън, докато картофите не омекнаха. След това добавих и каймата и пържих още десет минути, докато всичко се изпържи добре. Именно пърженето е втората тайна. Пържа картофите и каймата много, докато почти не станат готови за ядене.
Тъй като приготвянето отнема много време, а аз искам да сервирам за вечеря, правя всичко до тук през деня и прибирам в студена фурна до вечерта.
Малко преди вечеря върнах тавата на котлона и сложих всички подправки: сол, черен пипер, чубрица, червен пипер, 2-3 лъжици пикантна лютеница. Третата тайна на моята перфектна мусака се крие в това, че не използвам домати, а лютеница, и то пикантна. Първо е по-лесно, второ, придава невероятен вкус на ястието! Разбърках, докато сместа продължаваше да се пържи, след което добавих 2-3 чаши вода, докато тавата се напълни.
Пекох докато цялата вода не пое и картофите не бяха напълно сварени. След това приготвих и заливката. Направих смес от голяма чаша кисело мляко, лъжица брашно, едно яйце и сол. Полях обилно мусаката и пекох още десетина минути. Резултатът беше страхотен - вкусно и пикантно ястие!
Залавяйте се, момичета! Няма мъж, който да може да устои на този аромат!
сряда, 16 юли 2014 г.
Тайната на моята мусака
Изпращане по имейл
Публикувайте в блога си!
Споделяне в Twitter
Споделяне във Facebook
Споделяне в Pinterest
Публикувано от
al.ruseva
в
сряда, юли 16, 2014
Място:
1407 София, България
Етикети:
готвене
,
кайма
,
картофи
,
кухня
,
мусака
,
рецепта
,
mama dnes
Абонамент за:
Коментари за публикацията
(
Atom
)
Някои неща са доста далечни от моите методи за правене на мусака, но определено личи, че водят до много вкусен резултат, за това задължително ще пробвам и после ще споделя :)
ОтговорИзтриванеМерси, Алекс :)