неделя, 5 октомври 2014 г.

Моята зимнина

Когато листата навън започнат да пожълтяват винаги се сещам за страхотните есенни дни, които прекарвах на село, помагайки на баба да приготви зимнината. Никога няма да забравя миризмата на варящата се лютеница, печените чушки и десетките буркани с различни туршии. И до сега душата ми се изпълва със спокойствие и надежда за лека зима при мисълта за пълната с най-различни консерви маза. Вече съм далеч от село, но нося спомените със себе си и тази есен реших за първи път да си направя моя зимнина.
Набързо накупих буркани и зеленчуци и днес цял ден творих. Направих 6 буркана Царска туршия (камби, моркови, карфиол, краставички и целина) за мъжа ми, тъй като аз не я обичам много. За себе си спретнах 3 буркана кисели краставички и 3 буркана морковчета.

















След като напълних и затворих бурканите дойде ред и да ги украся и надпиша. За целта си бях купила страхотен комплект за украса на зимнина, съдържащ картончета, с които да се увият капачките, както и лепящи етикети. Надписах името на туршията и годината на консервиране (не, че не е очевидно) и украсих с картончетата. Получи се наистина много симпатична зимнина. Сега няколко дни ще я разклащам, за да се разтвори добре оцетът, захарта, солта и аспиринчето и да се получи хубава марината.


















Ето и рецептите за марината:

За Царска туршия (1л)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 аспирин
1 кафена чашка ябълков оцет

За морковчета (1л)
6 с.л. ябълков оцет
2 с.л. сол
1 с.л. захар
сушен копър

За кисели краставички (1л)
1 чаена чаша ябълков оцет
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3-4 зърна черен пипер
цвят от копър

Няма коментари :

Публикуване на коментар