вторник, 1 юли 2014 г.

Приготвяне на месни пюрета (+18 )

Когато на последната консултация педиатъра ми каза, че мога да започна да давам на бебетата месни пюрета доста се стреснах. Мислих дали да не им купя готови, но силно вярвам, че няма по-полезно и хубаво нещо, което мога да направя за тях, от домашно приготвената храна. За късмет приятели ми донесоха чудесен пресен заек и реших да опитам да направя първото месно пюре.

Когато се приготвя заешко е много важно да се знаят няколко неща. Костите му са изключително остри и при неправилно обезкостяване се трошат много неприятно и попадат в месото или бульона. Бялото месо на заека се намира в задните бутове.


И така, след като 5 минути го гледах поставен на дъската за рязане и не знаех от къде да започна в крайна сметка взех ножа и се развихрих. Отстраних с почти хирургическа точност двата задни бута, след това двата предни, изрязах и две големи филета от тялото.
Сложих ги в тенджера да врят, а останалия почти половин заек прибрах в хладилника и предстои да го готвя днес. Месото вря почти 4 часа, за да може когато го извадя да се свлече от кокъла. Свареното вече заешко накъсах на по-малки парченца и нарязах на ситни "трохи" в блендера. Прецедих бульона (чиста вода, без сол, мазнина или зеленчуци) и добавяйки по малко от него пасирах нарязаното месо на гладко пюре. Стана изключително ароматно, гладко и вкусно! При това се получи 1.5кг готово пюре, което имайки предвид, че ще се яде през ден, по 30 грама, ще им стигне за над 2 месеца и то, ако не ядат друго месо. Определено си заслужаваше и още веднъж се убедих, че всяко усилие си струва. Само ако можехте да опитате това пюре, никога нямаше да купите готово!

Няма коментари :

Публикуване на коментар