Дойде време и за заместването на следобедната закуска на децата с каша. Реших и нея да приготвям у дома и след изчитането на куп рецепти днес запретнах ръкави.
Купих най-обикновен ориз (български сорт, не дългозърнест и не бланширан). Измих го 5-6 пъти, докато водата започна да изглежда по-прозрачна. След това го разстелих в голяма тава на тънък пласт и го суших 2 часа във фурната на 60 градуса, като периодично го разбърквах. След това го смелих възможно най-ситно. Готовото оризово брашно може да се съхранява до два месеца в добре затворена кутия, на сухо, прохладно място.
Вечерта, преди да сервирам, накисвам оризовото брашно във вода, за да може през нощта да поеме всички полезни вещества (не е задължително). На следващия ден кашата се доварява десетина минути, въпреки, че изглежда готова на третата минута. По същия начин може да се приготви и каша от пълнозърнест ориз или елда.
След като приключих с оризовото брашно и успях да се снабдя с безглутеново брашно тип 405 (изпитах известни затруднения при намирането) се залових да направя на моите мъници първите безглутенови бисквитки. Тях ще смилам на прах и ще добавям към вечерното мляко, а след няколко месеца и ще давам на децата да ги гризкат.
Ето и рецептата:
1 ч.ч. безглутеново брашно микс (405)
1 ч.ч. оризова каша (сухо вещество), може да е и с плодове - банан и т.н.
3 с.л. олио
студена вода
От съставките се омесва тесто, което се разточва и се изрязват бисквитки с желаната форма. Пекат се на предварително загрята фурна на 200 градуса, в тавичка, покрита с хартия за печене, докато станат златисти. Съхраняват се в добре затворен съд.
вторник, 24 юни 2014 г.
Домашна оризова каша и безглутенови бисквитки
Изпращане по имейл
Публикувайте в блога си!
Споделяне в Twitter
Споделяне във Facebook
Споделяне в Pinterest
Публикувано от
al.ruseva
в
вторник, юни 24, 2014
Място:
1407 Sofia, Bulgaria
Етикети:
бебешки пюрета
,
бебешки храни
,
близнаци
,
домашни бисквити
,
домашни каши
,
домашни пюрета
,
каши
,
пюрета
,
mama dnes
Абонамент за:
Коментари за публикацията
(
Atom
)
Няма коментари :
Публикуване на коментар