На 29.05.2014 Антон и Мартин навършиха 5 месеца и дойде време за захранване. Тъй като обожавам да готвя реших сама да приготвям бебешките им пюрета и определено не сбърках. Хапват си ги с огромен апетит, а аз знам, че са направени с много любов!
Първото пюре, което направих беше от обикновени картофи. Сварих ги необелени във вода, за да се запази максимално количество вит. С. Когато се свариха много добре ги нарязах и допуснах генерална грешка - пасирах с миксер. Стана ужасно лепкаво и се наложи да изхвърля цялото количество и да започна наново. Та, варите, белите, нарязвате и намачквате с вилица. Добавих и съвсем малко чисто масло за вкус.
Следва пюрето от моркови. Тях обелих, нарязах и сварих на пара. След това пасирах с ръчен пасатор. Стана превъзходно пюре. Морковите купих от магазин за био храни. Същата технология използвах, за да приготвя и пюрето от пъщърнак, тиквички и червено цвекло.
Пюрето от сладък картоф се получи най-добре! Картофите се слагат в тавичка и се пекат цели необелени, докато не омекнат толкова, че когато ги натиснете обелките да хлътват, все едно картофът е кух. След това обелвате и пасирате. Има страхотен карамелен вкус и аромат и децата го обожават! Купих сладък картоф с произход САЩ, защото е по-сладък. Същата технология използвах, за да приготвя пюрето от тиква.
След като пюретата са готови ги разпределям на порции от 100гр и ги замразявам във фризера на -22 градуса. Могат да се съхранят така 8-10месеца.
Няма коментари :
Публикуване на коментар