Тъй като вече не готвя чак толкова бебешки храни и съответно не добавям рецепти в страницата Рецепти, реших да преместя цялото съдържание в публикация и да премахна страницата, защото тя вече няма да се актуализира. Тук е всичко, което съм добавяла по времето, когато готвех пюренца, тук са и първите "по-човешки" храни, които близнаците опитаха. Както някои от вас знаят, те не са изяли нито едно купено пюренце и нито една инстантна каша. И до момента, вече година и половина след захранването, не са яли дори от детска кухня. Е, сега с тръгването на ясла това рязко ще се промени, но готвенето за тях беше една от най-големите ми разтухи по време на иначе тежкото майчинство!
6м - 12м
|
Пюре от червена чушка (паприка) |
Червените чушки почиствам от семето, нарязвам на ленти и пека на плоча. След това беля и пасирам. Получава се яркочервено много ароматно и вкусно пюре.
|
Пюре от броколи |
Броколите измивам добре под студена течаща вода и откъсвам само цвета (с минимално пънчета) и задушавам на пара за около 15 минути. След това пасирам. Получава се гъсто светлозелено пюре с дребни тъмнозелени зрънца.
|
Пюре от моркови |
Морковите обелвам и нарязвам на кръгчета, след което задушавам на пара около 40 мин. След пасиране се получава гъсто оранжево пюре.
|
Пюре от тиквички |
Тиквичките обелвам и нарязвам на кубчета и задушавам на пара за 15 мин. Пасирам и се получава светлозелено рядко пюре.
|
Пюре от тиква |
Тиквата обелвам и нарязвам на кубчета. задушавам на пара за 20 мин. След пасиране се получава средно на гъстота оранжево пюре.
|
Пюре от спанак |
Спанакът кисна в студена вода няколко часа, след което задушавам листата на пара. Получава се средно гъсто тъмнозелено пюре.
|
Каша от елда |
За да премахна горчивината я измивам под студена течаща вода, след което я подсушавам добре и пека няколко минути на фурна. След като замирише добре, без да я прегрявам я вадя и оставям да изстине напълно. Прибирам я в буркан. Кашата от елда приготвям по следния начин: Част от запечената елда варя във вода 1:2.5 по следната схема - 7 минути на силен огън, 5 минути на среден огън, 3 минути на слаб огън. След това я свалям от котлона и увивам с хавлиени кърпи, където се задушава още 15 мин. През цялото време не вдигам капака на тенджерката нито веднъж. Получават се страхотно сварени зърна без никаква горчивина. След това пасирам.
|
Пюре от карфиол |
Карфиола накъсвам на малки стръкчета и варя на пара 20 мин, след това пасирам. Получава се гъсто бяло пюре.
|
Пюре от пъщърнак |
Пъщърнака нарязвам на кубчета и варя на пара около 40 минути. Получава се много гъсто бяло пюре, подобно на пюрето от карфиол.
|
печена сьомга |
Дойде ред за първи път да приготвя риба на децата. За целта изпекох до пълна готовност хубаво парче сьомга, като само леко го полях със зехтин. Изпечената риба намачках с пръсти, за да проверя за кости. Поднесох я с пюре от броколи, тиквички и ряпа Дайкон.
|
пюре от ряпа Дайкон
|
Ряпата Дайкон почиствам и сварявам на пара за около 40 минути, след което пасирам.
|
пюре от жълта чушка |
12+ месеца
|
пълнени чушки |
Пълнени чушки с домашна телешка кайма, малко домат и ориз. Печени във фурна, без подправки.
|
мусака |
Мусака без подправки и пържене. Картофи, телешка домашна кайма и настърган домат. Заливка от яйце, кисело мляко и брашно.
|
крем супа от червена леща |
Крем супа от червена (турска) леща с морков, картоф, много чесън и масло, идеална за грипния сезон!
|
сандвичи с масло, яйца и козе сирене |
Традиционните сандвичи с яйца и сирене.
|
калпазанска баница |
Калпазанска баница: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 яйца, сирене и брашно, малко мазнина. Съставките се разбъркват до получаването на гъста каша, която се пече в тавичка на 200 градуса с вентилатор в предварително загряна фурна
Няма коментари :
Публикуване на коментар